Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek ‘Boerin’ van Boerderij (21 augustus 2023)
Juf Gerdie teelt asperges: ‘Boerderij soms zo druk dat school rustpunt is’
De werkdag begint voor Gerdie Weiland om 07.30 uur. Dan doet ze eerst nog snel wat facturen de deur uit voordat het losgaat. De klanten voor de landwinkel staan soms in de rij tot aan de straat.
Gerdie Weiland runt samen met haar man een aspergekwekerij. Drie maanden per jaar verkoopt ze het witte goud aan consument, restaurant en supermarkt. Daarnaast is ze al veertig jaar lang juf in de onderbouw, op ’t Kofschip in Hoogeveen. “In de zomervakantie kan ik weer bijkomen van het seizoen.”
Eric groeide op in de recreatiebranche. Zijn ouders hadden meerdere campings die ze hebben verkocht. Daarna gingen Gerdie en Eric op zoek naar een huis met grond. Via allerlei omzwervingen begonnen ze met asperges. “Dat was hier in de omgeving nog niet en we konden machines overnemen van een bedrijf dat stopte. We breiden het bedrijf steeds verder uit, zowel in aantal hectares als met de landwinkel waarin we asperges verkopen.”
Het gehele artikel lezen? Klik dan hier!
Dit is een artikel van RTV Drenthe (17 juli 2023)
De strijd tegen voedselverspilling: te kromme asperges worden bitterballen
Bitterballen van kromme asperges, crackers van meelwormen en jam van aardbeien met een gekke vorm. Het wordt allemaal gemaakt in het Fieldlab in Meppel. Met één doel: voedselverspilling tegengaan.
“Ons doel is om mensen bewust te maken van het feit dat we aan de productiekant van voedsel al een heleboel weggooien voordat het in de supermarkt terechtkomt”, legt initiatiefnemer van het Fieldlab, Stefan Dingemanse, uit. “We kunnen dus nog een heleboel met de reststromen die we op dit moment weggooien.”
Het gehele artikel lezen? Klik dan hier!